I denna serie får du hänga med bakom kulisserna på Myrorna och träffa några av våra anställda. Turen har kommit till Andreas Johansson, som växer med sina varierade arbetsuppgifter i Tagene, Göteborg.
Sedan november 2021 har Andreas Johansson arbetstränat på en av Myrornas produktionsanläggningar. Innan dess hade han besökt Myrornas butiker för att leta efter serietidningar eller gamla filmer, några av hans stora intressen.
– Jag kom in i arbetet snabbt och känner att det är ett företag som tar väl hand om sin personal. Jag kände ju till Myrorna som butik innan men visste inte någonting om organisationen.Vilka är dina arbetsuppgifter?
– Jag jobbar på produktionsanläggningen i Tagene och är på många olika stationer varje dag. Det kan handla om att värdera och prismärka, sortera ut vad som ska skickas till webbshopen och vad som inte kan säljas i Sverige utan gå till export eller återvinning.
Vad är roligast?
– Alla stationer är roliga men prylar är roligast. Jag är bra på att känna igen serietidningar. Det har varit ett intresse sedan jag var liten. Samlandet började i 20-årsåldern och idag har jag uppåt 4 000 stycken hemma. Tre bokhyllor och två skåp. 91:an är favoriten men jag gillar också Kronblom och Åsa-Nisse. Vad är det bästa med att jobba på Myrorna?
– Framförallt variationen mellan stationerna och det är intressant att se vad vi får in. Vi tar emot riktiga guldkorn ibland som hamnar i webbshopen och auktioneras ut till högstbjudande. Jag är en sån som kollar annonserna efteråt för att se om jag känner igen någonting.
Skulle vi rekommendera andra att söka sig hit?
– Oh ja, absolut. Du får en varierad vardag och bra motion som bonus. Sedan får du hjälpa andra människor till en bättre chans i livet, säger Andreas Johansson.Sedan Myrorna startade har praktik och arbetsträning för människor som står utanför arbetsmarknaden varit en del av verksamheten. Myrorna tar emot arbetspraktikanter från flera aktörer. Exempel är Arbetsförmedlingen eller Kriminalvården, då människor kan göra sin samhällstjänst här.
Vanligast är att starta på 15 timmar i veckan för att successivt utöka sin arbetstid. Enligt Malin Christiansson, gruppchef i Tagene, är det viktigt att börja försiktigt.
– Om du stått utanför arbetsmarknaden under en tid bör du få rutiner och komma in i ett socialt sammanhang. Den som arbetstränar har täta uppföljningar med instansen och kommer överens om när man ska öka arbetstiden, säger hon.
– Vi på Myrorna ställer krav samtidigt som vi är ödmjuka och omhändertagande. De flesta som kommer hit blommar ut när de kommer in i arbetet. Det är häftigt att se, säger Malin Christiansson.
Läs mer om våra anställda på Myrorna och följ vårt konto @myrorna på Instagram för att ta del av fler inspirerande historier, samarbeten och daglig inspiration. Vi ses!