Bjud på en god och hållbar utflykt!

Packa utflyktsväskan och gör smakrika wraps med kryddiga kikärtor och syrad rödkål och goda müslirutor till efterrätt. Allt komponerat av vår vän Karin Bohlin som är aktuell med sin kokbok ”Zero waste i köket”. Recepten, som du hittar nedan, är utformade för att ta tillvara på varje råvara och inte låta något gå till spillo. Klimatsmart, gott och veganskt!

Duka upp för picknick i trädgården, i skogen, i en park eller någon annan vacker plats. Termosar, muggar, filtar, burkar och allt annat till picknicken hittar ni i någon av våra butiker eller i vår webbshop!

Wrap med kryddiga kikärtor och syrad rödkål

4 portioner.Ingredienser:
4 libanesiska tunna bröd, alternativt stora tortillabröd
1 påse färsk spenat (ca 70g)
2 rivna morötter
250 g fryst, tinad avokado
ev chiliflakes eller stark sås

Kryddiga kikärtor:
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 msk olivolja
3 dl kokta kikärtor (1 förpackning à 400 g)
(Spara kikärtsspadet till müslirutorna!)
½ dl vatten
½ tsk salt

Syrad rödkål:
300 g rödkål
1 msk ättika (12 %) alt 2 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt

Gör så här:
Stek lök, vitlök och kryddor i olja ca 5 minuter tills löken mjuknat. Tillsätt kikärtor, vatten och salt och stek ytterligare ett par minuter. Mosa kikärterna en aning med en slev eller gaffel.

Strimla rödkålen fint och lägg i en bunke. Tillsätt ättika och salt, blanda ordentligt och låt stå minst 15 minuter.

Lägg ihop wraps med spenat, rivna morötter, avokado, kikärtsröra och syrad rödkål. Ge eventuellt rullen lite extra sting med en nypa chiliflakes. Rulla ihop och svep in i en bit smörpapper.

 

Müslirutor

Cirka 20 st.

Ingredienser:
5 dl naturell basmüsli
2 dl riven kokos
200 g torkade aprikoser alt russin eller fikon
100 g mandel alt valfria nötter eller frön
ca 1 ½ dl aquafaba (spadet från 1 frp kokta kikärtor)
1 dl sirap
2 krm salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.

Mät upp alla ingredienser i en matberedare monterad med kniv. Mixa till en jämn och smulig massa, ca 3 minuter.

Tryck ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper till en ruta, ca 20 x 30 cm. Skär rutan i 5 cm stora bitar. Grädda i mitten av ugnen 20 minuter. Låt svalna och bryt isär bitarna. Förvara i en tät burk eller låda.

Tips på värmande dryck att fylla din termos med:
– Smaksätt äppelmust med finrivet citronskal och pressad saft.
– Pressa i saften av en apelsin och finriv skalet i nyponsoppa.
– Krydda varm choklad med kardemumma och kanel.
– Lägg skivad ingefära och citron i hett vatten och låt dra ca 30 minuter, söta eventuellt med agavesirap eller råsocker.

När ni handlar hos oss på Myrorna gör det gott för fler. Myrornas överskott går till att hjälpa människor som lever i utsatthet i Sverige.