Hipp, hipp, hurra för vad du vill. Det finns alltid något att fira. Till exempel att sommaren är här! Vi på Myrorna har satt ihop ett recept på en magisk sommarefterrätt. Vad sägs om en kombination av vaniljkräm, chokladdoppade maränger, grädde och jordgubbar? Servera efterrätten i udda glas från förrådet eller sådana du köper second hand. Nämnde vi att receptet dessutom är busenkelt? Följ bara de här 5 stegen:
Ingredienser (för cirka 4 portioner):
- Vaniljkräm. (Beroende på ambitionsnivå kan du antingen köpa färdig, koka från pulver eller göra egen från grunden).
- Maräng: 50 g äggvita (cirka 2 ägg) & 100 g socker.
- 3 dl vispad grädde.
- 100 g mörk choklad.
- Jordgubbar (eller något annat somrigt bär).
Baktillbehör:
- Måttsats.
- Spritspåsar.
- Elvisp.
- Bunke.
- Slickepott.
- Serveringsglas.
På Myrorna kan du hitta husgeråd från 15 kr.
1. Börja med att sätta ugnen på 90 grader. Marängdags! Vispa äggvitan tills det blir ett fluffigt skum. Häll ner lite socker i taget samtidigt som du vispar. Fortsätt tills allt socker är blandat och du har en hård smet.
2. Spritsa upp marängen i en storlek som passar dina serveringsglas. Grädda i ungefär 1,5 timme tills de är hårda men fortfarande lite sega. Tips! Öppna ugnsluckan då och då och släpp ut fuktig luft för att torka ut marängerna.
3. Smält chokladen och doppa marängerna. Låt stelna på ett bakplåtspapper.
4. Lägg en klick vaniljkräm i botten på serveringsglasen, toppa med den chokladdoppade marängen, spritsa den vispade grädden ovanpå och dekorera med jordgubbar.
5. Klart! Dags att smaka!
Glöm inte att allt du behöver för sommaren kan du hitta second hand.