Sy en enkel omlottkjol så här!

Förvandla en fin tygbit, gardin eller ett påslakan till en härlig omlottkjol med vår tydliga steg-för-steg-guide! Vi visar hur du går tillväga för att skapa en enkel basmodell med knytskärp i midjan, som är lätt att matcha med andra plagg och perfekt till både fest och vardag!

Vi har inte blandat in knappar, rynk eller volanger i denna guide utan det här är en basmodell med knytskärp i midjan. Om du vill eller får feeling kan du absolut utveckla med mer detaljer. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad som går att göra! Är du med? Plocka fram det du behöver och häng med!

Du behöver:

  • Tyg
  • Matchande sytråd
  • Knappnålar
  • Sax
  • Måttband eller linjal
  • Symaskin
  • Strykjärn

1. Hur mycket tyg har du?

Hur brett är tyget och hur lång kjol räcker tyget till? Svaren på det utgör grunden för kjolens form. I detta fall var påslakanet inte så brett så det blev en ganska rak modell. Längdmässigt siktade vi på att kjolen skulle sluta strax nedanför knät.

2. Vik tyget på längden i tre lager.

På så sätt får du ett bakstycke och två framstycken som ska gå omlott. Med hjälp av måttband/linjal klipper du av önskad längd. Glöm inte att lägga till sömsmån för att vika upp en fåll nertill, smal eller bred är en smaksak. Vi valde 3 cm i detta fall.

3. Mät ditt midjemått och ditt höftmått.

Mät omkretsen på din midja och även där du är som bredast, cirka 20 cm ner från midjan. Dela omkretsarna på hälften och märk ut halva midjans mått i överkant på tyget och halva höftens mått 20 cm ner på tyget.4. Dra en vinklad linje ner till kjolens nederkant och klipp efter den.

I detta fallet blev vinkeln ganska rak på grund av att tyget inte var så brett.5. Sy ihop sidsömmarna.

Lägg de två framstyckena på bakstycket, räta mot räta, och nåla ihop sidsömmarna. Ett tips är att sätta knappnålarna så att knopparna sticker rakt ut från tyget. Då kan man nämligen behålla knappnålen kvar i tyget när man sedan syr utan att förstöra symaskinsnålen.

6. Välj en snygg trådfärg!

Avsluta med att sicksacka kanterna så att tyget inte repar upp sig vid användning eller tvätt. 7. Prova kjolen och bestäm hur mycket omlott den ska gå.

I det här steget kan man klippa bort lite tyg på framstyckena om man vill så att de överlappar varandra lite mindre.8. Vik in långsidan cirka 1 cm.

Då blir det snyggare inifrån än att ha en rå kant. Stryk och pressa.

9. Vik in önskad bredd på framkanten av långsidan.

Nåla och sy med raksöm eller sicksacka om du har ett stretchigt eller elastiskt tyg.

10. Längden på knytbandet.

Bred ut kjolen fullt och mät överkanten på kjolen. Det är längden på knytbandet i midjan. Dubbla detta mått för att få långa, lösa band i båda ändar av linningen att vira runt midjan eller knyta en rosett med.

11. Bredden på knytbandet.

Bestäm sedan hur brett bandet ska vara och dubbla även det måttet för att kunna vika det dubbelt. Glöm inte sömsmån också! Klipp ut en lång remsa.

12. Vänd tyget räta mot räta och sy ihop kortändarna.

13. Nåla fast det dubbelvikta bandet i kjolens midja, räta mot räta.

Mät ut mitten så att det blir lika långa remsor på varsin kortsida.

14. Sy fast bandet mot midjan men lämna ca 1 cm i början och slutet.

15. Vändsy bandet.

Nu är det dags att vändsy den del av bandet som sticker ut från kjolen som man sen kan knyta med. Lite pilligt att vända tunneln rätt, men ha tålamod! Stryk och pressa midjebandet platt.16. Sy fast början och slutet som vi lämnade kvar i midjan.

17. Stryk sömsmånen neråt och sy med sicksacksöm längs hela sömsmånen.

18. Nu återstår bara ett sista moment – att lägga upp fållen nertill!

Vik in kjolens fåll cirka 1 cm och pressa till den med hjälp av ditt strykjärn. Därefter nålas en önskad bred fåll upp som sys med raksöm. Är det stretch i tyget är en sicksacksöm att föredra då den är lite elastisk.Klart!Hurra, du har precis skapat en snygg, användbar och 100 % hållbar omlottkjol!

Tänk en tunn t-shirt i bomull och sneakers eller en silkig sidenblus och en fin klack till den här? Mums vad fint!

Vi vill gärna se hur era kjolar blir! Glöm inte att ta en bild på din kreation och tagga oss med @myrorna och #myrornastil så ses vi på Instagram. Lycka till!

 

Tagga @myrorna

Relaterat

Gör dina egna ljus av ljusstumpar!

Gör dina egna ljus av ljusstumpar!

I mörkare tider är det härligt att ljusa upp tillvaron med tända ljus, men vad gör man med alla ljusstumpar som blir över?…

Läs mer


DIY – En vacker hallbänk i nordisk design av IKEA Metod köksstomme

DIY – En vacker hallbänk i nordisk design av IKEA Metod köksstomme

Nu ger vi dig den enkla DIY-guiden för hur man gör Ida Hanssons vackra hallbänk för nordiska hem av IKEA Metod köksstomme. IKEA-möblerna…

Läs mer


Gör en egen minibiosfär!

Gör en egen minibiosfär!

Skapa ett självförsörjande ekosystem i miniatyrformat som dessutom är väldigt dekorativt! I en minibiosfär eller ett miniväxthus kan du plantera små växter under…

Läs mer