Steg 4 – Att ge sina saker fortsatt liv.
– Att leva i samtiden är lite som att vara i en gigantisk godispåse med nya och relativt billiga prylar som är tillgängliga att köpa dygnet runt. Det är inte så konstigt att vi shoppar som aldrig förr! Men genom att ta hand om det vi redan har så kan vi förhoppningsvis se det vi redan har med nya ögon och inse att vi inte behöver köpa så mycket nytt. Om inte kanske vi i alla fall sprider ut eller skjuter lite på nyköpen.
– Jag tror också stenhårt på att när vi tar hand om våra saker så får vi en bättre förståelse för vad våra saker kommer ifrån, skapar ett slags djupare emotionellt band till dem eftersom vi måste fråga oss: Vad är de gjorda av för material? Hur är kvaliteten? Hur lång tid har det tagit att göra den här möbeln om det tar så här lång tid att bara olja in den? Om jag hade gjort den – hur hade jag tänkt då?
Underhåll och laga dina saker!
– De flesta saker mår bra av att vara rena och hela. Smuts bryter ner fibrer och trasiga saker som får stå för länge – kan lätt gå sönder mer än om man tar tag i det från första början. Dock tvättar vi kläder mer än någonsin när det istället kanske räcker med att bara hänga ut och lufta ett plagg.
– Ta för vana att se över dina saker då och då. Trä mår oftast bra av att oljas in eller vaxas samma sak med läder och sten.
Måla.
– En möbel kan också få ett helt annat uttryck genom att de målas. Även om möblerna är från olika tidsperioder så kan det få en mer enhetlig känsla i samma kulör. Dock vill jag samtidigt slå ett slag för att låta tidstypiska möbler få vara original. Att det finns något fint att acceptera en möbel så som den är tänkt från början.
Klä om.
– Man kommer långt med en häftpistol och lite tyg. Till en stolsdyna rekommenderar jag att lägga extra vadd under sitsen innan du häftar på nytt tyg så att det helt enkelt blir mjukare att sitta på. Man kan ta delar av en gammal jacka, eller en platt kudde, filt eller sovsäck istället för att köpa nytt.
– Häfta tyget så som man skruvar på däck på en bil, hela tiden i motsatt väderstrecks-riktning. Raka fåtöljer är lättare att klä om eftersom det är mindre vinklar att förhålla sig till. Tänk på att många gamla klänningar kan ha fina mönster och färger som går att använda till kuddar och dynor (om de är gjorda av slitstarka tyger). Olika mattor kan också funka till stolsdynor.
Bygg om en möbel.
– En skänk kan bli en kommod i ett badrum, ett matbord kan bli ett soffbord om man kapar av benen. Ett soffbord som har en fin skiva kan få ett nytt utseende med nya ben. Man får försöka kisa och tänka på hur det kan se ut om man till exempel sågar av en viss del eller målar den i en annan färg eller byter ut knoppar.
– Se mina tips på några enkla lagningar med bland annat Kintusgi-metoden här!
Nu är det dags att börja strukturera upp förrådet och få lite ordning. Klicka här för att komma till det femte, och sista steget!
Om du missade något i förra steget kan du klicka här.