1899 överlät damerna Myrorna till Frälsningsarmén. Den första second hand-butiken som hette Myrorna öppnade samma år och låg på Götgatan i Stockholm. Redan från början var praktik och arbetsträning för människor som stod utanför arbetsmarknaden en del av verksamheten.
Frälsningsarmén fortsatte sitt sociala arbete i kombination med Myrornas butiker. Under många år var dock second hand inte någonting som gemene man handlade. Tiden efter andra världskriget präglades framförallt av framtidsoptimism tack vare teknisk och ekonomisk utveckling, vilket resulterade i ökad konsumtion av nya produkter istället för av äldre föremål.
Det var först under 1970-talet Myrorna fick ett lyft i och med att miljömedvetandet ökade. Second hand började samtidigt bli mode när unga hittade en ny stil och ett nytt uttryckssätt genom gamla kläder och föremål. 1988 blev Myrorna en fristående affärsdrivande verksamhet inom Frälsningsarmén. Strax därefter började man arbeta med att gå ”från lumpbod till butik” och målet var att hela svenska folket skulle bli kunder hos Myrorna.
Idag finns Myrornas butiker utspridda i hela Sverige. Verksamheten har genom åren utvecklats med butikskoncept, effektivare insamling och sortering samtidigt som Myrorna har fortsatt att erbjuda meningsfull arbetsträning.
Myrorna har i över 125 år utvecklats i takt med samhället, men syftet har hela tiden varit detsamma – att göra nytta och bidra till ett mer medmänskligt och hållbart samhälle.